Dommere i Cosplay Catwalk og Cosplay In-Depth

AB Costumes som Anastasia. Foto av Juju in the Box
AB Costumes som Anastasia. Foto av Juju in the Box

AB Costumes 

Anniken har cosplayet i 10 år, men hun entret først konkurranse-scenen i 2019. Hennes første konkurranse var på KawaiiCon, så det å nå dømme her er noe hun gleder seg veldig til. 

Anniken har en bachelor som kostymemaker, og har blant annet jobbet et år ved Den Norske Opera og Ballett. Hun er en stor historisk kostyme-nerd og elsker å inkludere historiske elementer i cosplayene sine - gjerne relatert til den originale tidsepoken til karakteren.

Det å drive med cosplay for henne gjør at hun kan kombinere to av sine favoritt-ting; nemlig nerdekultur og kostymemaker-faget. Hun har et øye for detaljer, og ser ofte etter de små ekstra tingene som får et cosplay til å skinne litt eksta. Godt håndverk står høyt på listen, og ser etter hvordan deltakerne har konstruert kostymene sine. Anniken har også erfaring fra både på og bak scenen da hun tok drama på VGs og har drevet med teater helt siden hun var liten. Når det kommer til cosplay-performance, ser hun etter de som klarer å formidle et budskap knyttet til karakteren - samt at du har det gøy! Gleden i det er noe av det aller viktigste med hobbyen! 

"Jeg har møtt noen av mine nærmeste venner igjennom å konkurrere og håper at cosplay konkurransen på KawaiiCon kan være med på å skape enda flere vennskap på samme måte som det gjorde for meg!" 

Kami Renee som Mary Saotome fra Kakegurui. Foto: Privat
Kami Renee som Mary Saotome fra Kakegurui. Foto: Privat

Kami Renee 

Kami Renee er fra Danmark og har cosplayet i 16 år, og er ingen fremmed for både scenekunst og crafting. Hun har sydd sine egne kostymer i 14 år, og spesialiserer seg innenfor parykker og holder ofte workshops på conventions og andre eventer. Hun har vært konferansier på mange eventer, både japanime- og gaming-relaterte, og har erfaring med cosplay-konkurranser både som deltaker og arrangør, og har dømt en rekke konkurranser gjennom årene. I 2015 var Kami Renee representant for Danmark i Cicaf i Kina. 

Kami Renee har både holdt panel hos oss og stått på KawaiiCon scenen tidligere. Nå for tiden fokuserer hun mye på å lage TikTok innhold, og å gjøre om på kjøpte kostymer. 

Som dommer i konkurranser fokuserer Kami på parykk, sminke og den overordnede presentasjonen av karakteren - hvordan alt henger sammen og står i stil på en helhetlig måte. Hun elsker ting som en ekstra liten detalj som en overraskelse eller som har en fiffig funksjon. 

I performance-delen ser hun etter opptredner som fungerer like godt for fans og ikke-fans av mediet karakteren kommer fra. Dette beskriver hun som "the hidden sauce" i en god opptreden. 

"My goal in cosplay is to celebrate diversity in expression. That there is no only one way to execute bringing your favorite characters to life. I love seeing the cosplayers identity through the costumes!"

Theriz som Ori fra The Hobbit. Foto: Paulina Ahlm
Theriz som Ori fra The Hobbit. Foto: Paulina Ahlm

Theriz Cosplay 

Theriz er en cosplayer som er godt kjent med de fleste aspekter ved hobbyen. Hen har cosplayet i 15 år, og er en allround crafter som har koll på det meste fra søm, lær, foam og worbla. Theriz har også en stor interesse i performance-kunsten. Du så kanskje hen på scenen under KawaiiCon 9, da de vant 1. plass i Performance Showcase. 

Theriz har gjort mange ting i miljøet, som å holde panel, vært dommer i flere konkurranser, og har selv deltatt både på Norsk og internasjonal scene. I 2016 brakte hen hjem seieren i Nordic Cosplay Championship, med sitt fantastisk imponerende kostyme fra The Hobbit, og en like fengslende  sceneopptreden. Til hverdags jobber Theriz fulltid som cosplaylærer på Bjerkely Folkehøyskole, og er også arrangør for BanzaiCon. 

"Jeg har en forkjærlighet for performance, og gleder meg til å se hva deltakerne gjør med karakterene på scenen!" 


Dommere i TikTok konkurransen 

Frost_Cos som Gorou fra Genshin Impact. Foto: privat
Frost_Cos som Gorou fra Genshin Impact. Foto: privat

Frost_Cos

Frost Cos har cosplayet i over 10 år, og begynte med TikTok først i 2019.

Når de lager innhold baserer Frost seg på videoer som understreker humor og transitions, og lager hovedsakelig cosplay-innhold på appen. Cosplay startet som en hobby for Frost, men er nå blitt en fulltidsjobb! 

"Det beste jeg vet med cosplay er transformasjonen det tar for å ligne mest mulig på karakteren, både utseendemessig men også personligheten. Jeg har gått på teater i 10 år så det å leve seg inn i en karakter var ikke ukjent for meg da jeg begynte med cosplay. Dette er også en av grunnene til at jeg elsker TikTok! Det er en fantastisk plattform for cosplay. For meg er lettere å vise frem forskjellige sider av en karakter på video enn på bilder!" 

Tasukamooon som Aoyama fra My Hero Academia. Foto: Frost Cos
Tasukamooon som Aoyama fra My Hero Academia. Foto: Frost Cos

Tasukamoon


Tasuka har drevet med cosplay i 10 år, og fant TikTok, i likhet med mange andre, i 2020. Her har hun funnet frem til deler av cosplay som hun elsker, og contentet hun produserer er alt fra komedie-skits til cosplay-transitions og mye mer.

Tasuka synes det er veldig inspirerende å lage cosplay-content til TikTok, og det har gitt henne ekstra glede rundt cosplay. Det hun liker best ved det er hvor åpent og kreativt det er, og at man har så mange forskjellige måter å uttrykke seg på. I en god video ser Tasuka etter myke overganger i transitions, at man får et innblikk i karakteren selv om man ikke kjenner de fra før, og spesielt at hun ser lidenskapen i videoen.

"Da jeg begynte å bruke plattformen TikTok til cosplay ble jeg veldig inspirert. Jeg har aldri cosplayet så mye som jeg gjør nå etter at jeg begynte med TikTok!" 


Dommere i Performance Showcase

Mathilde, Sophie og Silje på scenen under åpningsshowet til KawaiiCon 7. Foto: Kai Hansen Foto
Mathilde, Sophie og Silje på scenen under åpningsshowet til KawaiiCon 7. Foto: Kai Hansen Foto

Dum, dummere, dummest! 

Mathilde Sommer, Sophie Riis og Silje Robberstad-Danielsen kjenner KawaiiCon-scenen som sin egen bukselomme. Mathilde og Sophie har stått på KawaiiCon scenen siden første stund, og Silje ble med på laget fra KawaiiCon 3. Siden dette har de stått på scenen under Åpningsshowet, hvor du sikkert har sett dem. 

De elsker å se de fantastiske tingene som KawaiiCons besøkende bringer til den flotte scenen vår! 

De har mange års erfaring med Performance, både fra scenen og som dommere. De vet hvor viktig det er både med narrativ, bruk av det tekniske, tilstedeværelse på scenen og hvordan man treffer publikum - og dette er ting de ser etter når de dømmer vår Performance Showcase kategori.